جارستان:اینکه اعضای تیم تازه مذاکرهکننده هستهای چه کسانی خواهند بود نامشخص است. ممکن است “عباس عراقچی” به مذاکرات در وین ادامه دهد. یک گزینه دیگر “حسین امیرعبداللهیان” است که تیم انتقالی سیاست خارجی رئیسی را هدایت میکند. “سعید جلیلی” مذاکره کننده هستهای سابق یکی دیگر از گزینههای احتمالی وزارت خارجه است. گزینه سوم “علی باقری” است که در تیم مذاکرهکننده جلیلی حضور داشت.
گزارش نهایی “محمد جواد ظریف” وزیر خارجه ایران درباره مذاکرات هسته ای، گزارشی در راستای منافع او و به نفع شخص اوست. با این وجود، این گزارش راهی را برای به سرانجام رساندن مذاکرات ترسیم کرده و پیش روی دولت بعدی ایران قرار داده است.
“مارک فیتزپاتریک” مدیر اجرایی اندیشکده “انستیتو بین المللی مطالعات استراتژیک” با اشاره به آنکه بهتر است دولت رئیسی دنبالهرو راه ظریف وزیر خارجه فعلی در مذاکرات پیش روی هستهای با قدرتهای جهانی باشد، مینویسد: “تمام آنچه رئیسی نیاز دارد انجام دهد پیروی از توصیههای حداکثرگرایانه ظریف در گزارش هستهای اخیر است. با این وجود، این کار چندان آسانی نیست. حداکثرگرایی ایران خواستار لغو کلیه تحریمهای اعمال شده توسط ترامپ شده است و طبق نظر رهبری ایران این خواسته باید پیش از انطباق ایران با اصول برجام صورت گیرد.
ظریف در گزارش ۲۶۴ صفحهای خود به مزایای زیادی که ایران در روند مذاکرات کسب کرده اشاره کرده است. اگر ایران به مفاد برجام پایبند باشد امریکا نیز با لغو کلیه تحریمهای مغایر با مفاد برجام موافقت خواهد کرد. در گزارش ظریف به طور جزئی از خارج شدن اعضای بیت رهبری و رئیسی و خروج بخش وسیعی از صنایع ایران از فهرست تحریمهای امریکا اشاره شده است. احتمالا این فهرست اقدام بحثبرانگیز ترامپ در قرار دادن نام سپاه در فهرست تحریمها را نیز شامل میشود. خروج نام سپاه از فهرست تروریستی امریکا اهمیت زیادی دارد. در آن صورت سپاه و امریکا می توانند در مورد حضور نظامی در افغانستان، یمن و نقاط دیگر جهان پای میز مذاکره بنشیند.”
“فیتزپاتریک” در ادامه می افزاید: ظریف این بار به ذکر جزئیات پرداخته است؛ این در ایران حیرتانگیز است چرا که گزارش از شفافیت برخوردار است. اینکه اعضای تیم تازه مذاکرهکننده هستهای چه کسانی خواهند بود نامشخص است. ممکن است “عباس عراقچی” به مذاکرات در وین ادامه دهد. یک گزینه دیگر “حسین امیرعبداللهیان” است که تیم انتقالی سیاست خارجی رئیسی را هدایت میکند. “سعید جلیلی” مذاکره کننده هستهای سابق یکی دیگر از گزینههای احتمالی وزارت خارجه است. گزینه سوم “علی باقری” است که در تیم مذاکرهکننده جلیلی حضور داشت.
در هر صورت تصمیم اصلی درباره آنکه چه کسانی و در چه زمانی باید مذاکره و توافق کنند توسط شورای عالی امنیت ملی و در نهایت توسط رهبری اتخاذ می شود. اگر رهبری اجازه دهند عراقچی و وزارت امور خارجه باید راهی برای تفسیر خلاقانه از خواسته ایشان در مورد لغو همه تحریمهای ترامپ پیدا کنند.
گزارش ظریف صریحا اشاره می کند که چندین تحریم غیرهستهای امریکا کماکان پابرجا باقی خواهند ماند. شرط رهبری برای تایید لغو تحریمها میتواند با تسهیل معاملات نفتی و تجاری ایران تامین شود؛ هر چند که این موضوع زمانبر خواهد بود. با این وجود، اصرار ایران در اینباره که امریکا متعهد شود که دیگر از توافق هستهای خارج نخواهد شد غیر ممکن است. بایدن به سادگی قدرت تعهد دادن درباره اقدامات رئیس جمهوری بعدی را ندارد. ایران باید از مزایای فروش آزادانه نفت راضی باشد.
اکنون ایران تا مراسم تحلیف رئیسی صبر می کند و در این فاصله غنی سازی اورانیوم را افزایش داده و محدودیت برای دسترسی بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای نظارت بر تاسیسات غنی سازی اعمال کرده است تا بر مذاکره کنندگان امریکایی فشار آورد. با این وجود، امریکا با نگرانی از احتمال شکست مذاکرات قصد دارد تحریم های بیشتری را در مورد فروش نفت ایران به چین اعمال کند. امریکایی ها تعلل و صبر کردن ایران برای تبادل زندانیان را مورد انتقاد قرار داده اند. در حالت ایده آل، تبادل زندانیان زمینه ساز تکمیل گفتگوهای برجام است. امیدوارم تیم رئیسی این کار را انجام دهد”.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰